16.12.20. u 13:54

Projekt MARLESS – Prvi partnerski sastanak

IRENA – Istarska Regionalna Energetska Agencija je bila domaćin Prvog partnerskog sastanka projekta MARLESS. Zbog restrikcija uzrokovanih pandemijom COVID-19, sastanak je održan online putem Zoom platforme 14. prosinca 2020. godine.

MARLESS je projekt strateške važnosti za Hrvatsku i Italiju, kroz koji će partneri iz te dvije zemlje raditi na rješenjima i akcijama za praćenja, upravljanja, prevencija i uklanjanje morskog otpada. Također, provesti će se kampanja za podizanje svijesti i aktivnosti obuke upućene različitim akterima (školama, hotelijerima, građanima itd.) te će se provesti niz eksperimentalnih pilot projekta koji će biti usmjereni na pronalaženje učinkovitih rješenja za uklanjanje i tretman morskog otpada. Na sastanku se raspravljalo o odrađenim aktivnostima i planovima za sljedeću godinu.

Osim IRENA-e, na sastanku je sudjelovalo još 10 partnera iz više regija sjevernog i južnog Jadrana. Glavni partner je Regionalna agencija za zaštitu okoliša i prevenciju iz Veneta (Regional Agency For Environmental Protection and Prevention of Veneto), a u projektu još surađuju regije Veneto, Friuli Venezia Giulia, Apulia i Emilia-Romagna, Sveučilište u Bolonji te nevladina organizacija Cetacea Foundation s talijanske strane, dok hrvatske partnere čine Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Centar za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković, Sveučilište u Dubrovnik i Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske. Na sastanku je sudjelovalo više od 40 osoba.